Piustien

Piustien

woensdag 18 februari 2015

Bezoek aan ISVAG


 Op 5 februari zijn we met de klas naar het afvalverwerkingsbedrijf ISVAG geweest. We hebben er gezien hoe ze restafval verbranden en er groene energie van maken.



Toen we binnenkwamen kregen we eerst een filmpje te zien over hoe het bedrijf werkt. Dan kregen we allemaal een helm, een veiligheidsbril en oortjes zodat je de gids beter kon horen. Toen volgden we de weg die de vrachtwagens ook volgen als ze de fabriek binnenrijden. Als eerste kwamen we aan de weegbrug. Hier worden de vrachtwagens gewogen als ze aankomen en als ze vertrekken om te zien hoeveel kilo afval ze bijhebben.



Dan kwamen we aan in de controlekamer van een grote loods waar de vrachtwagens al hun afval ingooien. Dat afval word door een grote grijphaak door een schacht in de oven gegooid. Met de warmte van de oven word water verdampt en die damp drijft een soort van grote dynamo aan. ISVAG voorziet ongeveer 25.000 gezinnen van stroom. De vuile stoffen die bij de verbranding vrijkomen worden heel goed gezuiverd zodat er alleen maar damp uit de schoorsteen komt.

We hebben er veel geleerd en hopelijk vonden ook jullie het interessant.
Tot de volgende keer.

Twan, Robbe, Tias en Jegor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten